VařímbezMasa - Musaka
Řecko na talíři
Zastesklo se mi po jídlech, které jsem milovala jako masožravka. A to je třeba řecká musaka. Tak jsem zkusila náhražku masa - sojové maso (granulát). A buď jsem zapomněla, jak maso chutná anebo je to prostě skvělé!
Musaka s lilkem a sýrem |
Suroviny:
- brambory
- sojové maso, granulát - 1 sáček
- smetana
- mouka
- máslo
- rajčata v plechovce (krájená)
- cibule
- česnek
- koření: bazalka, oregano, mleté maso, sůl, pepř
- lilek
- sýr
Počítejte s tím, že musaku denně vařit nebudete. Né že by to bylo kdovíjak složité, ale našpiní se u toho docela dost nádobí. :P
HRNEC S BRAMBORAMI
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladnout.
Když jsou brambory studené, tak je oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
PLECH S LILKEM
Lilek rozkrájíme na kolečka, posolíme a necháme ,,vybrečet´´. Kapičky vody setřeme ubrouskem, rozložíme plátky na plech, posypeme grilovacím kořením a opečeme v troubě anebo ještě lépe ogrilujeme.
HRNEC SE SOJ. MASEM
Do hrnce napustíme litr horké vody, kterou osolíme, přidáme kostku zeleninového vývaru a přivedeme k varu. Vsypeme granulát, povaříme podle návodu na obalu - cca 10 min. a slijeme. Dejte si pozor, abyste maso opravdu dobře vymačkali, aby v něm nebyla voda. Pak to chutná, jak houba :-D. Takže do síta anebo cedníku a klidně rukama vymačkat.
PÁNEV S OMÁČKOU
Nakrájíme cibulku nadrobno a osmahneme dosklovata. Přidáme na kousky nakrájený česnek a vymačkané sojové maso, posypeme kořením na mleté maso. Zalijeme plechovkou s rajčaty, můžeme přidat i rajský protlak anebo kečup - záleží kolik chcete omáčky. Dochutíme pepřem, chilli, oreganem.
RENDLÍK S BEŠAMELEM
Rozpustíme trošku másla a přidáme hladkou mouku. Světlou jíšku zalijeme studenou smetanou a mícháme metličkou tak, aby se nedělali hrudky a omáčka byla hladká.
SÝR
Sýr nastrouháme nahrubo. :-)
ZAPÉKACÍ MÍSA
Všechny připravené suroviny se smíchají v zapékací míse.
Předehřejte si troubu asi na 180° a začněte vyskládávat vrstvy. Nejprve brambory nakrájené na kolečka, omáčka se sojovým masem, kolečka pečeného lilku, bešamel. Ještě jednou tato vrstva - brambory, červená omáčka, lilek, bešamel.
Na horní vrstvu bešamelu nasypeme sýr tak, aby pokryl celou plochu zapékací mísy a vytvořil sýrovou krustu.
Pečeme dozlatova. :-)
DOBROU CHUŤ !
Pokud jste recept vyzkoušeli a povedlo se vám to, tak mi na FB - VařímbezMasa pošlete fotku! :-)
Komentáře
Okomentovat